Vo štvrtok v SR pribudlo 62 prípadov nákazy novým koronavírusom

14.08.2020 Bratislava

Bratislava 14. augusta (TASR) – Vo štvrtok (13. 8.) na Slovensku pribudlo 62 prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkový počet doteraz identifikovaných pozitívnych vzoriek stúpol na 2801. Vo štvrtok vykonali 2738 testov, čím sa počet otestovaných zvýšil na 289.590. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

Najviac pozitívne testovaných zaznamenali v Trenčianskom (23), Bratislavskom (12) a Trnavskom kraji (10). Osem nových prípadov pribudlo v Prešovskom kraji, štyri nové vzorky sa týkajú Nitrianskeho, tri Košického a dva Žilinského kraja. Ani jeden prípad nepribudol medzi obyvateľmi Banskobystrického kraja.

V nemocniciach je hospitalizovaných 51 pacientov, z nich potvrdené ochorenie COVID-19 má 43 ľudí. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú dvaja pacienti, umelú pľúcnu ventiláciu potrebujú štyria chorí.

Vo štvrtok pribudli piati uzdravení, z ochorenia sa zostavilo doteraz 1944 pacientov. Počas štvrtka nepribudlo žiadne úmrtie pacienta na nový koronavírus. Slovensko tak stále eviduje 31 úmrtí.

Bratislavský samosprávny kraj sprísnil vo svojich zariadeniach sociálnych služieb opatrenia

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) sa pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu v súvislosti s novým koronavírusom sústreďuje na prevenciu. Zároveň vo svojich zariadeniach sociálnych služieb sprísnil hygienické a protiepidemiologické opatrenia. Tie sa týkajú najmä osobných návštev, nákupov vo veľkých centrách či dovoleniek v zahraničí. Pre TASR to uviedla hovorkyňa BSK Lucia Forman.

"Je dôležité, aby sa všetci správali zodpovedne, nepoľavovali a dodržiavali potrebné opatrenia. Týka sa to najmä najviac ohrozených osôb – klientov zariadení sociálnych služieb vrátane seniorov," poznamenala Forman. Po vypuknutí pandémie realizoval BSK sériu opatrení ako obmedzenie kultúrnych podujatí, hygienické opatrenia v krajských zariadeniach či dezinfekcia spojov verejnej dopravy. Pripravenosť na druhú vlnu považuje kraj za kľúčovú.

"V zariadeniach sociálnych služieb sú tri rizikové skupiny osôb - zamestnanci, príbuzní a najmä prijímatelia sociálnych služieb. Preto BSK požiadal riaditeľov domovov sociálnych služieb (DSS) o zvýšenú pozornosť predovšetkým v prípade návštev klientov zo strany rodinných príslušníkov. Odporučil im stretávať sa vo vonkajšom prostredí, podľa možnosti bezkontaktne," spresnila hovorkyňa. V rámci ochrany klientov považuje kraj za dôležité, aby príbuzní s prijímateľmi nechodili na miesta s vysokou návštevnosťou ľudí, nebrali ich na nákupy do veľkých centier či na dovolenky do zahraničia.

"Ak už príbuzní vycestovali do zahraničia, je potrebné dodržiavať karanténu, hygienické opatrenia a nevystavovať klientov zbytočnému riziku. Opatrenia sa týkajú aj zamestnancov DSS, ktorí sú po návrate zo zahraničnej dovolenky testovaní a musia dodržiavať všetky preventívne opatrenia vydané zariadením," podotkla Forman.

V rámci ochrany klientov zabezpečil a dodal BSK do každého svojho zariadenia sociálnych služieb oxymetre, ktoré slúžia na monitorovanie zdravotného stavu klienta. Týka sa monitoringu základných vitálnych funkcií trikrát denne, keď sa meria teplota, tlak, pulz a dychová frekvencia. "Samozrejmosťou zvládnutia druhej vlny pandémie bude aj dostatočné zásobenie župných DSS osobnými ochrannými pomôckami tak, aby ich počet spĺňal normatív jednotlivých zariadení. O tie BSK požiadala správu štátnych hmotných rezerv," uviedla hovorkyňa.

Školy v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK sú predbežne vybavené základnými prostriedkami podľa pokynov hygienikov. Kraj deklaruje, že v tomto smere sa riadi manuálmi a usmerneniami ministerstva školstva. BSK bude situáciu priebežne sledovať a vyhodnocovať, keďže rezort školstva deklaruje, že sa chce vyhnúť plošnému zatváraniu škôl. "BSK bude postupy v prípade druhej vlny pandémie nového koronavírusu koordinovať aj podľa prijatého pandemického plánu," skonštatovala Forman.
 

Vyberte región